top of page

KISACA ŞEMSİYE'NİN GEÇMİŞİ


Symo & Sywawa Design Sunbrella - Lara Concept

Şemsiye, yağmur ve güneşten korunmak amacıyla kullanılan bir aksesuardır.

İlk kullanım dönemlerinde "parasol" denilen (para=durdurmak, sol=güneş anlamında) şemsiye, Türkçeye Arapça'daki şemsiyyesözcüğünden gelmiştir. TDK'na göre; "1- bir sapın üzerinde esnek tellere gerilmiş, açılıp kapanabilen, yağmur ve güneşten korunmak için kullanılan, su geçirmez kumaştan yapılmış taşınabilir eşya, güncek, 2- Aynı noktadan çıkan eşit uzunluktaki sapçıkların ucunda bulunan çiçek topluluğu." olarak tanımlanmakta olup, plaj ve bahçelerde güneşlik olarak kullanılabileceği açıklaması da yapılmaktadır. İngilizce'de Latince Umbra=gölge kökenli sözcükten türeyen şemsiye 4000 yıllık bir geçmişe sahiptir.

İlk şemsiye kullanımına Mezopotamya'da rastlanır. Güneşten korunmak amacıyla kullanılan ilk şemsiyelerden sonra m.ö. 1200 yıllarında eski Mısır'da koruyucu bir niteliği olduğuna inanılan şemsiye, Roma kültürüne Mısır'dan geçti. Yapımında yaprak ve papirüslerin kullanıldığı şemsiyenin kullanımı Eski Yunan kültüründe de görülür. Yağmura karşı ilk kullanımın Çin’de olduğu bilinmektedir. Kağıttan yapılan şemsiyeler reçinelenerek su geçirmez yapılmış ve yağmurdan korunmak amacıyla kullanıldı. ( Kaynak Vikipedi )

Günümüzde ise birçok farklı modeli ve rengiyle tüm Otel, Hotel, Butik Otel, Beach Club, Cafe ve Resturantlar için vazgeçilmez bir aksesuar olmuştur.

( Plaj Şemsiyesi, Havuz Şemsiyesi, Dışalan Şemsiyesi, Teras Şemsiyesi, Bahçe Şemsiyesi, Güneş Şemsiyesi, İthal Şemsiye, Dekoratif Şemsiye, Dekoratif Şemsiye, Bambu Şemsiye, Yandan Dirsekli Şemsiye, Sunbrella Kumaşlı Yağmura ve Güneşe Dayanıklı, Paslanmaz Çelik Şemsiye, Lüks Şemsiye )

Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
bottom of page